2020-03-01 13:54:11

Obilježavanje Dana ružičastih majica

U OŠ Primorje obilježen Dan ružičastih majica

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Svjesni činjenice da je nasilje svih vrsta i oblika svakodnevno prisutno svuda oko nas i da ni školsko okruženje nije izuzeto od vršnjačkog nasilja, odlučili smo prvi put Dan ružičastih majica obilježiti i u našoj školi.

Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Podrškom školskih kolega riješeno je sustavno zlostavljanje dječaka koji je, zbog podrške liječenju teško bolesne majke, nosio ružičastu majicu. Ružičaste majice, koje su solidarno s  dječakom nosili njegovi školski kolege postale su prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Pod sloganom Nasilje Prestaje Ovdje pripremili smo i proveli niz aktivnosti kojima smo nastojali osvijestili učenike o prisutnosti nasilja i njegovim posljedicama na žrtvu i nasilnika, nenasilnom rješavanju sukoba i traženja pomoći u situacijama nasilja.

Kroz edukativne i kreativne radionice izrazili smo misli i želje, a prigodnim materijalima ukrasili školski prostor. Škola je postala velika ružičasta majica! Za sve učenike škole održali smo integrirani nastavni sat tijekom kojeg smo se upoznali sa značenjem i važnošću obilježavanja ružičastih majica, vrstama vršnjačkog nasilja  te proveli kviz kako bi utvrdili koliko učenici već znaju o nasilju. Učenici 8. razreda izveli su igrokaz na temu te predstavili lik i djelo velikog čovjeka, indijskog državnika, Mahatme Gandhija, začetnika ideje o političkoj borbi nenasiljem, čije bi nam mudre misli trebale biti svjetlo kroz život.

Druženje smo završili veselim puštanjem ružičastih balona u školskom dvorištu.

 

Pripremila: Nives Erceg, pedagog


Više o Danu ružičastih majica na idućem linku:

https://cepn.hr/dan-ruzicastih-majica/

 

Galerija s obilježavanja u OŠ Primorje:

http://os-primorje-smokovljani.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=82


Osnovna škola Primorje Smokovljani