2020-10-17 18:10:15

Pojava ušljivosti (ušiju) u školi

Upute za suzbijanje ušljivosti (ušiju)

Draga djeco, poštovani roditelji i nastavnici!

S obzirom na pojavu uši (ušljivosti) u školi, želimo vam skrenuti pažnju o potrebi pregleda glave i vlasišta vaše djece i ukućana.

Ukoliko utvrdite kako dijete ili netko od ukućana  ima uši ili gnjide na vlasištu, potrebno je dijete ostaviti kod kuće i  odmah provesti neki od postupaka razušivanja vlasišta kod svih ukućana uz pomoć posebnih sredstava koje će vam preporučiti liječnik ili ljekarnik. 

Prije povratka u školu potrebno je potpuno očistiti vlasište od ušiju i jajašca (gnjida)!

U obitelji u kojoj su se pojavile uši potrebno je nakon tretiranja vlasišta i glave oprati svu posteljinu, deke, ručnike, odjeću, pogotovo onu koja se oblači preko glave, kao i sva pokrivala za glavu.

Ušljivost je zarazna i tretira se kao zarazna bolest, a odgovornost je na obitelji! Ušiju ćemo se riješiti isključivo ozbiljnim pristupom svih roditelja i zato se nikako ne smijemo oglušiti na ovu pojavu i ne smijemo je zanemarivati !

U slučaju zanemarivanja ovakvih pojava škola će zakonski biti dužna obavijestiti Centar za socijalnu skrb. Ovih dana, a naročito preko vikenda, molimo da obavezno provedete pregled djece, po potrebi ih ostavite kod kuće i provedete razušivanje.

U prilogu je naputak Zavoda za javno zdravstvo

                                                                                        Ravnatelj

                                                                               Zlatko Volarević, prof.


Osnovna škola Primorje Smokovljani