preskoči na sadržaj

Osnovna škola Primorje Smokovljani

 > O školi  > Povijest
Crtice iz povijesti škole

 

Gradnja škole započela je 1909. godine zaslugom Pera Vićana pok. Nikole, koji je bio pokretač njezine izgradnje. Sva domaćinstva su se odazvala, pa je gradnja, uz pomoć ondašnje vlasti, neprekidno i ubrzano napredovala i bila je dovršena 1911. godine. Selo je iste godine dobilo šestogodišnju osnovnu školu.

U godinama između dva rata, za Kraljevine Jugoslavije, od 22. veljače 1933, nastava u osnovnim školama , na selu, izvodila se ujutro i poslijepodne sa svim razredima. Takav način išao je na štetu djece jer su ona iz raštrkanih zaselaka morala pješačiti dva puta od kuće, i obratno, a udaljenost je bila i po nekoliko kilometara.

Za vrijeme II. Svjetskog  rata u školskoj zgradi nalazila se njemačka vojska, pa se od jeseni 1943. godine nastava nije održavala u njoj.

Početkom školske godine 1960/61. OŠ Smokovljani dolazi u sastav matične Osnovne osmogodišnje škole Ošlje, kao područna škola s osam razreda.1962/63. OŠ Smokovljani dolazi u sastav centralne OŠ Topolo, zajedno s OŠ Ošlje.

1965. Smokovljani dobili struju.

Početkom 1975/76. OŠ Smokovljani postaje matična osnovna osmogodišnja škola, a dotadašnje osmogodišnje škole u Ošljemu i Topolomu  njezine su područne četverogodišnje osnovne škole.I baš kad se organizacijski sredio rad u školama i kad se počela izvoditi nastava,slobodne aktivnosti učenika i cjelokupna djelatnost u okvirima školskog života, izvršen je napad srpsko-crnogorsko-četničkih hordi.

23. i 24. studenog 1991. godine stanovništvo napušta svoja ognjišta, a okupirana sela se pale, pljačkaju i razaraju.Škola gubi vezu s učenicima, ali ipak u progonstvu uspijeva organizirati nastavu za učenike izbjegle u Neumu. Tako 2. veljače 1992. godine u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Neumu započinje nastava, koja je trajala do 27. ožujka iste godine. Nakon toga sve primorske obitelji napuštaju Neum i sele dalje prema Makarskoj rivijeri. Razlog odlaska prognanika i izbjeglica iz Neuma bila su raketiranja odmarališta u kojima su bili smješteni.20. svibnja 1992. godine oslobođeno je čitavo Dubrovačko primorje te se stanovništvo počelo vraćati u svoje domove, ali samo u ona sela koja nisu bila pod okupacijom ( Imotica, Štedrica, Topolo i Stupa ).

3. lipnja 1992. godine u zgradi pošte u Topolom organizirana je nastava za učenike koji su se vratili svojim kućama. Prostorije u zgradi pošte su se prilagodile trenutnim potrebama kako bi se nastava mogla nesmetano odvijati, budući je škola u Topolom bila dosta oštećena.Akcijom djelatnika škole, odnosno njihovim dragovoljnim radom uz minimalne troškove obnovljena je zgrada PŠ u Topolom. Zgrada PŠ u Ošljem bila je teško oštećena. Polovica krovišta bila je uništena, a iz zgrade su četnici odnijeli sav školski inventar. Zgrada matične škole u Smokovljanima bila je posve opustošena.Iz zgrade je nestala sva školska oprema, a sve što se nije moglo nositi uništeno je i spaljeno u dvorištu škole. Tako je između ostalog spaljena i uništena sva školska dokumentacija i školska knjižnica.

4. veljače 1995. godine školu je posjetila ministrica prosvjete i športa gospođa Ljilja Vokić u pratnji župana Dubrovačko-neretvanske županije dr. Jure Burića i pročelnika županijskog ureda za prosvjetu i kulturu prof. Gašpara Bjelopere.Tom prigodom ministrica je obišla i područnu školu u Ošljem, jedinu školu na području županije koja do tada još nije bila obnovljena od posljedica ratnih razaranja.

1996. godine Dubrovačko primorje je pogodio niz jakih potresa koji su  prouzročili velika oštećenja na zgradi matične škole u Smokovljanima.U vremenu do obnove zgrade matične škole, koja je dovršena 1999. godine, nastava se održavala u prostorima PŠ Topolo.

2006. godine na inicijativu prof. Elze Čagalj, tadašnje ravnateljice škole, osnovana je Učenička zadruga Kolarin. Zadruga je dobila ime po upečatljivom detalju primorske svatovske nošnje – lijepoj zlatnoj ogrlici. Iste godine učenice Osnovne škole Primorje u Smokovljanima sudjelovale su po prvi put na Smotri učeničkih zadruga u Makarskoj gdje su izložile, između ostalog, ručne vezove i pengana jaja ( pisanice ). U godini koja je slijedila učenici su sudjelovali, po drugi put, na Smotri učeničkih zadruga u Omišu. Učenici su se dostojno predstavili s vrlo bogatim sadržajem kao što je primjena primorskog veza na različitim predmetima, pletenje uskrsnih palmi i košarica lavande, uzgoj dudovog svilca ( dar dubrovačke udruge Deša ). Svi nazočni bili su oduševljeni unikatnim primjercima mladih kamenoklesara od kojih je najstariji bio učenik šestog, a najmlađi učenik trećeg razreda. Radionicu klesanja kamena vodio je bivši učenik škole Niko Lujo.

U školskoj godini 2007/2008. započela je prva faza rekonstrukcije škole.

Godina 2008. mogla bi se nazvati jednom od najtežih godina u povijesti OŠ Primorje.
Županijska skupština na sjednici održanoj 14. srpnja 2008. godine donijela je  odluku o statusnoj promjeni Osnovne škole Primorje i Osnovne škole Slano tako da Osnovna škola Primorje postaje područnom školom Osnovne škole Slano. Revoltirani ishitrenom  odlukom županije, roditelji  učenika OŠ Primorje onemogućili su dubrovačko-neretvanskoj županici Miri Buconić i njezinu zamjeniku Miši Galjufu ulazak u zgradu škole. Organizator prosvjeda bio je gosp. Pero Maškarić, koji je po saznanju da u školu stižu županijski dužnosnici okupio mještane i zapriječio prilaz školi. Prosvjednici su zabranili pristup školi tražeći očitovanje ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, kojega su pozvali da osobno dođe u Smokovljane i podrži opstanak samostalne OŠ Primorje, kao jedine obrazovne ustanove u krugu od 35 kilometara pograničnog područja od posebne državne skrbi.

28. studenoga 2008. godine OŠ Primorje konačno je dobila  suglasnost na statut koji je prethodno usklađen s novim Zakonom o školstvu. Školski odbor na sjednici održanoj 17. prosinca 2008. donio je Statut škole koji je na snazi od 25. prosinca 2008. godine. Sukladno odredbama Statuta škole i odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi proveden je postupak imenovanja novog ravnatelja i tu dužnost, od 25.veljače 2009. godine, obnaša prof. Dživo Brčić.

U školskoj godini 2008/09.školu su pohađala 33 učenika iz 7 okolnih sela. Nastava se odvijala u 6 razrednih odjela. Od 1. do 4. razreda dva kombinirana odjela ( 19 učenika ) te 4 redovna odjela od 5. do 8. razreda ( 14 učenika ). Izborna nastava izvodila se iz tri predmeta ( Vjeronauk, Informatika i Talijanski jezik). Nastava u školi bila je organizirana samo u jutarnjoj smjeni kroz petodnevni radni tjedan. U školi je radilo 15 djelatnika ( ravnatelj, stručni suradnik, 2 učitelja razredne nastave, 7 učitelja predmetne nastave. administrativno i tehničko osoblje, 4 djelatnika ).

Odlukom Učiteljskog vijeća od 9.siječnja 2009. Učenička zadruga Kolarin je stavljena u mirovanje zbog značajno povećanih troškova organiziranja radionica.

Protekla školska godina 2008./2009. bila je po mnogo čemu posebna. I u tako teškim vremenima za školu i njezinu opstojnost učenici su marljivo radili i postizali uspjehe. Jedan od takvih uspjeha je i osvojeno 4. mjesto na poluzavršnici Državnog prvenstva iz stolnog tenisa održanog 3. travnja 2009. godine u OŠ Pojišan u Splitu. Članovi ekipe koja je zaslužna za ovakav rezultat bili su: Mihael Matković - VIII razred, Vlaho Radić - VI. razred i Ivan Lujo - VII. razred. Uspjeh je još veći ako se uzme u obzir i činjenica da su se učenici sami spremali bez trenerske podrške.

Novu školsku godinu 2009./ 2010. započeli smo 7. rujna sa 40 učenika, od 1. do 4. razreda s dva kombinirana odjela ( 24 učenika ) te 4 redovna odjela od 5. do 8. razreda (16 učenika ) i 4 nova učitelja iz predmeta koji do tada nisu bili stručno zastupljeni ( Ana Filipović Utovac - likovna kultura, Petar Brašić - tjelesna i zdravstvena kultura, Zlatko Volarević - glazbena kultura i Ivica Majčica - informatika ) kojeg je u mjesecu veljači zamijenio učitelj Pero Vidojević. Nastav je bila organizirana u 6 razrednih odjela, 2 kombinirana odjela razredne nastave, 1. i 2. razred ( učiteljica Vera Miljević - Jelčić ) i 3. i 4. razred ( učitelj Mate Artuković ) te 4 razreda predmetne nastave, 5. razred ( učiteljica Marija Đurđević ), 6. razred ( učiteljica Katica Matin ), 7. razred ( učitelj Petar Brašić ), 8. razred ( učiteljica Ivanka Artuković ). Školu je pohađalo ukupno 40 učenika, 7 više nego prethodne godine, i to:

1. razred - 6 učenika

2. razred - 5 učenika

3. razred - 6 učenika

4. razred - 7 učenika

5. razred - 5 učenika

6. razred - 3 učenika

7. razred - 6 učenika

8. razred - 2 učenika

 

Tijekom protekle školske godine obilježen je niz događanja. Prvi u tom nizu je Hrvatski olimpijski dan ( 10. rujna ) koji smo obilježili kratkom utrkom učenika i učitelja u blizini školske zgrade.

Zatim smo 29. rujna ugostili glumačku skupinu iz Dubrovnika u čijoj predstavi su sudjelovali i sami učenici.

16. listopada učenici 5. i 6. razreda su posjetili Prapovijesnu zbirku Gudnja u Stonu.

28. listopada svečano smo uz prigodni program u školskoj dvorani obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

18. studenog smo obilježili godišnjicu pada Vukovara gledajući dokumentarni film o stradanju stanovnika i branitelja tog herojskog grada.

4. prosinca, u školskoj dvorani, bila je organizirana priredba povodom Sv. Nikole.

23. prosinca održana je priredba za Božić koja je ujedno označila kraj prvog obrazovnog razdoblja.

Drugo obrazovno razdoblje, bogato raznim događanjima, započelo je 11. siječnja 2010.

2. veljače u suradnji sa razvojnom agencijom dunea iz Dubrovnika pokrenut je projekt cijeloživotnog učenja COMENIUS, uz potporu fondova Europske unije, s namjerom poticanja učenika naše škole na učenje talijanskog jezika kao izbornog predmeta.

Kao rezultat takvih nastojanja je sklapanje partnerstva s Udrugom Insieme iz gradića San Giuliano del Sannio iz pokrajine Molise, Republika Italija.

15. veljače učenica 8. razreda Petra Šimunović osvojila je 1. mjesto na Županijskom natjecanju iz talijanskog jezika i na taj način omogućila sebi da "brani boje" svoje škole na Državnom natjecanjum, koje je bilo organizirano od 23. -25. travnja u Opatiji, gdje je osvojila 8. mjesto.

24. travnja učenica Helena Radoš, mentor prof. Ana Filipović Utovac, pohvaljena je za sudjelovanje na natječaju Tradicija i suvremenosti originalni likovni rad.

Od 6. - 12. svibnja 7 učenika ( Maroje Lujo, Andro Čamo, Ivana Sentić, Veronika Matković, Anamarija dender, Vlaho Radić i Petra Šimunović ) i tri učitelja ( Elza Čagalj, Nives Erceg i ravnatelj Dživo Brčić ) bili su u posjetu partnerima iz Republike Italije. Tom prigodom razmijenili smo iskustva, razgledali kulturno - povijesne znamenitosti, sklopili mnoga prijateljstva i dogovorili moguće projekte za budućnost.

27. svibnja učenici sedmog razreda ( Antonio Vatović, Veronika Matković, Anamarija Dender, Antonija Radoš, Vlaho Radić i Andro Šimunović - mentor prof. Ana Filipović Utovac ) osvojili su 2. mjesto ( 5000 kn ) na natječaju za likovne radove učenika osnovnih škola na području Dubrovačko - neretvanske županije na temu Volim Hrvatsku - Bogatstvo Hrvatske u kapljici vode.

4. lipnja obavljeno je testiranje djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole.

Od 1. - 15. lipnja u posjetu su nam bili prijatelji iz Republike Italije. Tijekom njihova boravka organizirali smo niz izleta ( Međugorje, Arboretum Trsteno, Dubrovnik, Ston - zidine i Solana te uzgajalište školjki na Bistrini ).

12. lipnja organiziran je svečani doček i prijem u našoj školi gdje su roditelji djece koja su putovala u San Giuliano Del Sannio kao i učitelji počastili goste i na taj način zahvalili za gostoprimstvo koje su nam iskazali tijekom našeg boravka u Republici Italiji. Tom prilikom  organizirane su tri radionice: klesanja kamena, izrade primorskog veza i penganja jaja uz nastup KUD Žutopasi iz Smokovljana. Nastavna godina završila je 18. lipnja.

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Korisni linkovi
Novosti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Osnovna škola Primorje Smokovljani / Smokovljani , HR-20205 Smokovljani / www.os-primorje-smokovljani.skole.hr / ured@os-primorje-smokovljani.skole.hr
preskoči na navigaciju